Er din vintergarderobe økonomisk bæredygtig?

Kulden vare længe - koster mange penge. Så pas på budgettet. Husk pengene kun kan bruges en gang. Men måske det ikke gør så meget hvis du bruger dem smart?

Så er det torsdag, hvilket betyder at månedens første uge næsten er overstået. For mig har det været en helt særlig uge. Det pludselige vejrskiftet fra sommer til solidt dansk efterårsvejr har nemlig gjort, at jeg har måtte omorganisere min garderobe. Nu ligger vintertøjet øverst og sommertøjet er pakket væk.

– Med undtagelse af mine ”Chair-Party-Pants”, mine absolutte yndlingsbukser, der kun kan bruges i over 20 grader, (men var der ikke noget om én enkelt dag i oktober sidste år, der nåede de temperaturer? Jeg krydser fingere for, at oktober måned gentager succesen i år)  –

Anyway, hvad der gik op for mig, da jeg omorganiserede mit tøj, var, at jeg næsten intet vintertøj har. Faktisk er det en tilbagevendende åbenbaring, der kommer til mig år efter år. Normalt løser jeg denne problematik ved at købe en masse uldne gamachebukser og så køre lag, på lag, PÅ LAG-stilen.

Men helt ærligt er jeg, ved udsigten til min nu 30. vinter, træt af altid at ligne en rullepølse (samt faktisk ikke at kunne bevæge mig grundet de mange lag). I år kunne jeg godt tænke mig at have noget vintertøj, der passede min stil ligeså godt som mit sommertøj.

Men hvordan får man en vintergarderobe uden totalt at sprænge sit budget? Måske du har nogle bedre fif end jeg (og i så fald håber jeg, du vil dele dem), men her kommer et på bud på en - skal vi kalde det bæredygtig - løsning.

Først det praktiske

Skær ned på basics

Jeg er ikke tilhænger af kun at købe basics. Basics er gode, men inspirerer jo INGEN! Basics gør dig heller ikke begejstret over, hvordan du ser ud, når du ser dig selv i spejlet en grå tirsdag morgen.

Men Er basics så No-Go? Nej! Du kan jo altid spice dem up med accessoires, men måske kan du godt gå efter nogle mere inspirerende items og stadig være smart omkring dem – uanset dit budget!

Drop (næsten) online shopping

Onlineshopping er fantastisk til at få dig til at lave impulskøb. Specielt hvis det er items, der ikke er ret mange af.

Bare det at få lagt dem i kurven og dernæst at trykke køb kan give et fantastisk adrenalinkick - ”YES - jeg fik det”! Men ofte bruger man mere end budgettet. Og hvad værre er - ofte op ender man op med indkøb, man fortryder.

Når det kommer til returneringer er vare er online-shopping altså (hvis du spørger mig) besværligt. Først skal du printe et label ud, så skal du afkrydse, hvorfor du ønsker at returnere itemet. Så er det frem med taperullen, så labelen kommer til at sidde fast på pakken.

Og så skal du til at finde en kiosk eller et drop-off sted – for ja postvæsnet har lukket dit lokale posthus.

Shopping i fysiske butikker er bare nemmere + du har tid til at overveje dit køb. Selvfølgelig skal du ikke helt droppe onlineshopping. Nogle mærker fås bare ikke i Danmark (eller måske bare i dit nærområde). Så er der et item, du ved, du må eje og ikke kan få på anden vis, er onlineshopping jo en gave sendt fra himlen.

Men afmeld dig evt. de mange nyhedsmails du får fra forskellige shoppingssites. Så undgår du at blive fristet til at købe noget, du IKKE har brug for.

Shopping i fysiske butikker.

Er du kvinde, ved du det sikker allerede, (og er du mand, får du her serveret de vises sten): Shoppingsture er en af de bedste former for motion. Du får frisk luft, D-vitamin fra dagslyset, og (som min søster ville udtrykke det), du får masser af skridt på skridttælleren!

Det er også en alletiders måde at bruge tid sammen med familie og venner. Mange undersøgelser har vist, at de dybeste samtaler typisk foregår, mens man går sammen.

Herudover kan du sikkert også få en second opinion på de items, du finder. Du kan måske med fordel bruge shoppingsguiden her på myself.dk. Her finder du nemlig både de store mærker og små fantaske butikker, du  måske ikke anede eksisterede.

Når du shopper i fysiske butikker, har du også muligheden for at vurdere kvaliteten af det tøj, du køber. Lad være med at købe crab! Det er grimt efter en vask og holder ikke sæsonen ud. Overvej altid følgende:

  • Er materialet i en ordentlig kvalitet? Eller kommer det til at se forvasket ud, nærmest før du kommer hjem?
  • Matcher mønsteret? Et mønster skal matche hen over syningerne (med mindre at design-intentionen er klart anderledes). Tjek det før du op til kassen.
  • Er syningerne ordentlige? Kig altid efter tøj med dobbeltsyning. Er syningerne dobbelte er du nemlig sikker på at de holder, selvom du aktivt bruger itemet.

Det er selvfølgelig bare et par guidelines, men jeg bliver faktisk ked af det, når jeg bruger penge på noget, der kun er pænt første gang, jeg har det på. Jeg føler mig SÅ snydt! Gør du ikke?

OK nu til det sjove

Jeg ved ikke om du læste tirsdagens refleksionsblog? Her nåede vi (eller jeg) frem til, at i et favorit item (dit så vel som mit) lå en følelse af glæde. En følelse som man, hvis man er opmærksom på den, godt kan genfinde i andre items.

Fx. fandt jeg, mens jeg skrev bloggen, ud af , hvorfor jeg elsker mine ”Chair-Party-Pants” så højt. Det er fordi, de for mig til at føle, at der altid er en fest omkring mig. Altså får de mig, til at føle mig sjov og levende.

En sådan følelse er jo ikke forbeholdt kun et item. Den kan genfindes i mange forskellige items. Men det kræver selvfølgelig, at følelsen først identificeres, så man ved hvad man skal kigge efter.

Prøv du at tænke på dit favorit item (det kan være bukser, en T-shirt et armbånd eller noget helt fjerde). Hvorfor gør det dig særlig glad at gå med netop det item? Hold fast i den følelse og tag den med dig på din næste shoppingstur. Se om du ikke kan genfinde den i et nyt!

Stil evt. dig selv følgende 5 spørgsmål:

  • Kan jeg bruge itemet hele vinteren?
  • Er det inden for dit budget
  • Kan jeg bruge det i dagtimerne?
  • Kan jeg bruge det om aftenen?
  • Kan det evt. bruge det i sommerperioden?

Har du den der fantastiske følelse omkring et item, og kan du svare ja til i hvert fald 3 af de 5 spørgsmål? Så har vi et match made in heaven ❤️❤️❤️

Kunne du bruge nogle af de råd? Kritik er velkomment. Flere gode råd er endnu bedre! Let me know – down below...

0 0 votes
Article Rating

Hold mig underrettet
Underet mig
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments